VIDEO Roboții AI „cresc” pe zi ce trece: cât de bine imită acest nou model omul
Ameca este creația a Engineered Arts, o companie din Marea Britanie care produce roboți umanoizi pentru divertisment, informare, educație și cercetare.
Cea mai recentă versiune este a doua generație a modelului și are cu 12 mai multe motoare în față, adică mai multe expresii faciale, decât predecesorul său. Acum își poate strânge nasul, face cu ochiul și strânge buzele.
Robotul umanoid are acum 27 de motoare în față și încă cinci în gât. Adică 12 în buze, două în maxilar, patru în globii oculari, patru în pleoape, patru în sprâncene și unul în nas.
Există, de asemenea, zeci de motoare în corp, brațe, încheieturi și degete, permițându-i să-și miște membrele superioare.
Robotul AI poate imita omul aproape la perfecție
Folosind tehnologia avansată de captare a mișcării, robotul este capabil să perceapă o expresie facială umană și să o imite prin mișcarea subtilă a multelor sale motoare.
Recunoașterea automată a vorbirii a fost adăugată și altor roboți creați de Engineered Arts, permițând oamenilor să poarte conversații cu robotul. Cu toate acestea, ei spun că această tehnologie nu este încă super avansată și nu poate interpreta aspecte subtile ale limbajului, cum ar fi sarcasmul, tonul vocii sau contextul.
Compania Engineered Arts a parcurs un drum lung de când a fost fondată, în 2005. Unul dintre primii lor roboți a fost RoboThespian, un umanoid interesant, deși cu aspect de desene animate, care putea recita discursuri și interpreta cântece, la nivel teoretic, dar oarecum lipsit de realism.
Apoi a venit Mesmer, un robot hiper-realist care arăta ca un manechin uman. Cu toate acestea, și acestuia i-au lipsit unele dintre subtilitățile pe care Ameca reușește să le atingă abia acum.
Dacă ai bani, atunci ai putea plăti Engineered Arts să creeze un robot personalizat după chipul și asemănarea ta.
În mod clar, nu mai e mult până când ne va fi greu să distingem roboții de oameni, pe stradă.